13 september, 2020

”Det er når du har mest travlt, du skal pleje dit netværk. For det er når du har mindst travlt, du har brug for det”

Dét mantra har været solidt plantet i lommen på Christians grønne arbejdsbukser gennem de 20 år, han har været selvstændig. Christian Brendstrup er en succesfuld virksomhedsejer i mit netværk, han er 41 år og har stået igennem samtlige kriser med en bevidsthed om, hvor vigtigt det er at pleje sit netværk, selv når kalenderen er mest rødglødende.

”Det er i travle tider, du har det mentale overskud til at dele ud af dig selv og medvirke til andres udvikling. Og de vil huske dig for det. Dine bidrag til andres succes svarer til at sætte penge ind på kontoen, hvor der er garanti for udbetaling på et senere tidspunkt,” siger han.

Vi ser dem i hobetal lige nu
… mennesker der aldrig har skænket netværk en tanke, men pludselig dukker op på LinkedIn, knytter kontakter i syd og nord og strør om sig med nytrykte visitkort som var det gourmet-godbidder til hjemløse hunde. Måske er de blevet fyret eller har lukket deres virksomhed – og glemt at pleje deres netværk, mens tid var. Det er jo som bekendt ofte i netværket, at det nye job eller den afgørende kontakt kan ligge gemt. Så ”Bare ærgerligt, Sonnyboy!” Eller hvad?

Det korte svar er nej. Det er aldrig for sent at begynde at dyrke sit netværk. Gå endelig i gang.
Det lange svar er, at et netværk skal plejes kontinuerligt, og især når kalenderen – ligesom Christians – står i flammer. Din gevinst vil på sigt være en gruppe af gode folk, der lytter til dig og hepper på dig, uanset hvilken vej vinden blæser. Og hvem ved? Måske får du endda forretning ud af det.

Godt så, men hvordan kommer jeg i gang?
… tænker du måske. Netværk har mange former. Det handler om at finde præcis det, der passer til dig. Kig på typen af lim, der bruges til at binde mennesker sammen og hvilke hjørnesten netværket hviler på (også bag facaden). Salg eller sparring? Samtaler eller skåltaler? Nærhed eller hastighed? Fjendskab eller fællesskab?

Én ting er stensikkert; at bygge et bæredygtigt netværk tager tid. Lang tid. Du skal investere dine ressourcer, din hjælpsomhed, din åbenhed og ikke uvæsentligt dit humør. Til gengæld vil du opleve værdien af, hvad vi mennesker i virkeligheden kan – når bare vi gør det sammen.

”Et stærkt netværk bygger på tillid og en kultur, som gør, at du kan dele de svære ting uden at være nervøs for, om de havner i kantinen hos Jyske Bank eller et andet sted. Først dér har et netværk reel værdi”

Udgivet i Bizz Up, foråret 2020

 

MAJBRITT MIKKELSEN