Mor, du fucker med min hjerne!

Maveskindet er spændt stramt ud over musklerne som var det et grønt stykke plastik wrappet rundt om seks dåseøl. Står man i den rette vinkel og vrider overkroppen en kvart omgang, opnår man illusionen af en slank talje og tilsvarende brede skuldre. Skulle man være i besiddelse af et sæt balder, der har sat kurs sydpå, indfanges det sjovt nok ikke af kameralinsen, når man har indtaget netop denne positur. Det er SÅ smart. #Fitmom.

I Danmark lider omkring 75.000 mennesker af en spiseforstyrrelse. De fleste er unge kvinder. Dertil kommer alle dem med stress, angst, depression, lavt selvværd, behov for at skære i sig selv osv., hvor mange lever i et kombinationskaos af én eller flere af ovennævnte problematikker. Tårnhøje standarder for, hvor godt pigerne skal klare sig i skolen, hvor populære de skal være blandt kammeraterne og ikke mindst hvordan de skal se ud, bonner ud som diagnoser, der ikke giver likes hverken i et samfundsmæssigt eller et menneskeligt perspektiv.

Det er nemt at synge med i koret om, at de mange psykiske problemer skyldes, at de unger lever store dele af deres liv online, hvor øjenkontakt, dialog og nærvær er skiftet ud med filter, Facebook og hjernedøde videoer på YouTube. Og store dele af årsagen skal måske også findes her. Men nu er ’lårtet’ her lis’som, og så må vi altså finde ud af at leve med – og ikke mindst insistere på at lære vores børn at navigere i ”cirkus online”. Så langt er de fleste da efterhånden også med. Men når jeg scroller ned gennem Instagram, slår det mig alligevel, at især én gruppe har tabt sutten. Mødrene. Mediet flyder over med billeder af kvinder og mødre, der flasher deres delvist afklædte kroppe iført stramtsiddende tøj med fortællingen om, hvor mange Sit Ups, Pull Ups og jeg-skal-komme-efter-dig- Ups, de har lavet, suppleret med hashtags som #Fitmom, #Fitgirl #Dullermedmuller m.fl.

Nu kan jeg sagtens lyde som en halvgammel harpe med hængehud, men fortæl mig lige, hvordan i alverden vores døtre skal kunne oparbejde et nogenlunde normalt forhold til deres kroppe, når vi som deres mødre med den ene hånd klapper dem på hovedet og fortæller dem, at de er smukke og dejlige præcis som de er, imens vi med den anden poster billeder af os selv foran spejlet, imens vi holder vejret. Jeg har svært ved at få øje på logikken.

Men hvor slemt er det så? Tja, en undersøgelse blandt ca. 2.000 børn i 7.klasse om 13-åriges brug af nettet og de sociale medier fortæller, at 72% af alle piger bruger Instagram, og i en artikel i Kristeligt Dagblad fra 2017 siger en pige ordret, at Instagram leverede foder til hendes spiseforstyrrelse. Så måske vi mødre skulle pille vores earplugs ud og skrue ned for charmen på Instagram med billeder af os selv iført Spandex, lækkert lys og #Fitmom, fordi ”Mor, du fucker altså med min hjerne!”

Den oprindelige klumme kan læses i Midtjyllands Avis her

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MISSION POSSIBLE