18 november, 2015

Få nu fingeren ud! (klumme 1:2, MJA)

Dette er det oprindelige klummeindlæg til Midtjyllands Avis onsdag den 18. november, men indlægget blev skiftet ud med “Når livet står stille og går videre” som følge af fredagens terror i Paris. Og livet går (heldigvis) videre. Så …

 

… Få nu fingeren ud!

“Det skete i de dage i november engang, at de første kataloger satte hyggen i gang.” Need say no more. Noget stort, rødt og dyrt står for døren. Det er fantastisk! Børnene slider legetøjskatalogerne tynde, imens de voksne får flash back til sidste års julegavehelvede.dk. Frem på den indre storskærm toner billeder af os selv i Full HD, storsvedende og småtrippende i Imerco køen med favnen fuld af Eva Trio og selvudløsende brødristere på tilbud. Oh ve, oh skræk! Julegaver!

 

Men, men, men. Alt det er vi jo heldigvis forskånet for, hvis vi ellers – i god tid vel at mærke – sætter os i sofaen under tæppet med den bærbare og bestiller hele molevitten over nettet. Pakket ind, naturligvis. Easy-peasy og helt uden unødvendig trængsel og alarm. Ja, altså lige indtil gaverne skal byttes igen, men det er en helt anden historie.

 

Med indkøb på nettet bliver alting en leg. Så kan vi i ro og mag tage familien under armen og slentre igennem den smukt pyntede gågade, imens vi leger “Jul i Gammelby”, kigger på nisser i butiksvinduer og taler om julegaveønsker til både store og små. Det er så hyggeligt! Så er der også god tid til at stoppe op og sludre med naboen eller en tidligere kollega (som også har handlet hele l*rtet på nettet), alt imens børnene kører en tur med juletoget eller bliver klappet på hovedet af den hårdtarbejdende julemand, der troligt ønsker alle forbipasserende en “Glædelig jul”. Alle sammen er vi enige om, at den smukt oplyste gågade med musik og duften af brændte mandler nu er noget ganske særligt her tæt op mod jul. “God jul” råber vi ind gennem butiksdøren til ejeren, som vi kender og som har de samme ting hængende på bøjlerne, som vi har liggende i postboksen til afhentning.

 

På et tidspunkt sad vi nogle stykker og talte om, at man i Handelsforeningen i Skjern den 1. december for et par år siden havde pakket alle gågadens butiksruder ind i brunt papir for at sende signalet til de (ikke) handlende om, at hvis de fortsat ønskede butikker i deres by, blev de nødt til at bakke op ved at handle lokalt. Året efter rullede man røde løbere ud af samtlige butiksdøre og skrev “Velkommen, vi er glade for, at du handler her” på store skilte. Hvert år står Handelsforeningen i Skjern bag en ny event, der har til formål at give de lokale et humoristisk omend alvorligt spark bagi. Og det lader til at lykkes. Folk prioriterer at handle lokalt. Omsætningen vokser. Alle vinder.

 

Forleden dag postede en af vores lokale butikker i Silkeborg dette billede på Instagram med teksten “Julehandlen står for døren”.

 

FullSizeRender 2

 

Tydeligere kan det vel ikke siges. Og hør engang: Vi har rent faktisk et Silkeborg fuld af butikker, hvor servicen er højere end høj. Hver eneste gang vi træder ind ad døren hos én af dem, bliver vi mødt med smil og hjælpsomhed i en så udstrakt grad, at der faktisk findes folk fra andre byer, som vil køre langt efter netop dét. Jeps, den er go´ nok.

 

Og indrøm det nu; det er da svært hyggeligt, når man som én af de knapt så julestrategiske typer kan sætte sig ned på én af byens cafeer den 23. december ved lukketid og drikke en “vi-nåede-det-sgu-juleøl” sammen med en gammel kammerat, som man mødte tilfældigt på sin rundtur i jagten efter de sidste (eller de første) julegaver. Jeg elsker det ihvertfald!

 

Så hermed en lodret opfordring til at bakke op om vores lokale forretningsdrivende. Og julen er da et godt sted at starte, ikk?

 

Majbritt

 

PS: Du er velkommen til at dele, hvis du har lyst. Spread the word! 🙂

 

2 Kommentarer

 1. Karina Grauting

  Tak for et rigtig godt og ærligt indlæg. Som selvstændig erhvervsdrivende , kunne jeg ikke have sagt eller skrevet det bedre end du har gjort.
  Det er så rigtigt , og desværre en udfordring mange af os som har fysiske butikker står overfor i fremtiden.
  Vi knokler hver dag for at gøre vores butikker attraktive og mange af os brænder for det at kunne tilbyde vores kunder en fantastisk service ud over det sædvanlige ….
  Lad os få nogle flere som dig på banen, som taler ærligt og direkte ud af posen, som ikke er bange for at sige hvordan virkeligheden hænger sammen.
  Vi er alle nød til at stå sammen, vi er kollegaer uanset hvilken butik eller hvor i landet vi ligger.

  Tak for dit indlæg, jeg vil glæde mig til at følge dig og dine indlæg fremadrettet.

  Med ønske om en dejlig jul til dig og dine nærmeste. ❤️
  Kærlig hilsen
  Karina Grauting ( selvstændig butiksejer på 10 år) uden webshop !

  Svar
  • Majbritt Mikkelsen

   Hej Karina

   Tak for din kommentar. Du er selvfølgelig velkommen til at dele indlægget, hvis du har lyst. Vi er heldigvis mange, der synes, at det er et (sindssygt) vigtigt budskab. Så omkring med det 😉
   Ha nu en go julehandel derude i Herning og en rigtig go jul med dine også. Og tak fordi du følger med her.
   Kærlig hilsen – Majbritt

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MISSION POSSIBLE