Skilsmissejul i børnehøjde

Enhver der har været igennem en skilsmisse eller haft den tæt inde på livet ved, at julen er 100 meter-mester i at få et ’skilsmisse-sår’ til at springe op. Det er i julen, vi får blæst op i ansigtet, at vi ikke længere er en kernefamilie, uanset hvor meget glitter og photoshop vi hælder ud over højtiden. Et af de potentielt konfliktfyldte emner er tiden med børnene, som skal fordeles. Som voksne har vi vores præferencer, men er vores valg også altid børnenes favorit? Og hvad bør vi som skilsmisseforældre i øvrigt tænke på i en tid, der helst skal være hyggelig for alle? Det giver min 12-årige datter sit bud på her:

Hvad synes du er vigtigt for, at man som barn har en god jul?
At man hygger sig og er sammen med sin familie.

Hvordan er det for dig IKKE at være sammen med enten din far eller mor juleaften?
Det er selvfølgelig lidt træls, at de ikke er der begge to. Men så kan jeg jo bare tænke på, at jeg skal være sammen med dem næste år.

Tænker du meget på den forælder, du ikke holder jul sammen med, i løbet af juleaften?
Ikke sådan at jeg mangler eller savner dem, for jeg har det godt, hvor jeg er. Jeg ved også, at de har det godt, og at jeg altid kan ringe, hvis jeg får lyst. På den måde kan jeg slappe af og hygge mig.

Hvad bør voksne gøre, for at julen bliver god for deres børn?
De skal være fair overfor hinanden, så børnene ikke føler, at skilsmissen er deres skyld, for det er det ikke. Især når børnene er store, kan de godt tænke sådan, tror jeg.

Hvordan oplever du andre skilsmissebørn her op til julen?
Hvis det er første gang, de skal holde jul uden deres mor eller far, er nogle af dem bekymrede for, hvordan det skal gå. De er mere stille.

Hvad tænker du om skiftedage og frem og tilbage?
At det er rart med flere dage samme sted, så man kan slappe af uden at skifte frem og tilbage hele tiden. Nogle gange er det træls ikke at kunne være med det andet sted, men det går nok. Hvis man skifter fra dag til dag, er det som om forældrene vil have deres vilje, i stedet for at de kan blive enige om at planlægge julen sammen.

Har du et godt råd til børn, der skal holde jul uden deres mor eller far?
At de skal prøve at lade være med at tænke på, om skilsmissen er deres skyld. Så kan de bedre slappe af og få en god jul. Og så skal de øve sig i at give udtryk for, hvordan de har det, så forældrene kan forstå dem og hjælpe dem med at føle sig trygge, som er det vigtigste.

Og et godt råd til forældrene?
Hvis de er gode venner, skal de snakke sammen om, hvordan julen bliver bedst. Hvis de ikke er, skal de øve sig i at snakke sammen, så barnet ikke bliver ked af det. Det går ud over julen, så den bliver dårlig. Faktisk skal forældrene tænke på, hvordan de selv ville have det, hvis de var deres egne børn.

Glædelig jul til alle derude – med eller uden skilsmisse.

Indlægget ligger også på www.delebarn.dk

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MISSION POSSIBLE